PRIJATELJSKA DRUŠTVA I ORGANIZACIJE

Datum: 29.12.2008    Autor: DVD ŽRNOVNICA

Prvo bratimljenje DVD-a Žrnovnice održano je 29. srpnja 1984. godine u zagorskom mjestu Začretje na granici sa Slovenijom. Taj čin izvršen je u sklopu proslave stote godišnjice tog zagorskog DVD-a. Kasnije je bratimljenje službeno zaključeno i u Žrnovnici, a prethodio mu je posjet njihove delegacije otvaranju našeg Vatrogasnog doma ranije te iste 1984. godine. U izvrsnim odnosima s DVD-om iz Začretlja ostali smo sve do danas te se uzajamno posjećujemo gotovo svake godine.


uvecaj sliku


Prilikom proslave 30. godišnjice Društva bratimili smo se i sa DVD-om Bedekovčina s kojima smo kroz zadnjih desetak godina razvili vrlo dobru suradnju. Prilikom posjeta njihovu Društvu naši članovi često razgledaju i obližnje marijansko svetište u Mariji Bistrici. Na prijelazu u ovo desetljeće suradnju započinjemo i s DVD-om »Virje« iz istoimenog mjesta geografski smještenog između Koprivnice i Đurđevca.


uvecaj sliku
Naši članovi u Virju s njihovim predsjednikom Dušanom Koščićem i Željkom Odakom iz Bedekovčine


Prije tri godine u kontakt smo stupili i s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom »Osijek Gornji Grad«, i otada njihovi vatrogasci svakog nam ljeta redovito dolaze u ispomoć, a dobre prijateljske odnose imamo i sa vatrogasnim društvom iz Ludbrega.


uvecaj sliku
Osječki vatrogasci u Žrnovnici


Pobratimsko društvo DVD »Žrnovnica« ima i u susjednoj Italiji. S dobrovoljnim vatrogascima iz talijanskog gradića Iesa, udaljenog pedesetak kilometara od Ancone, naš DVD bratimio se 27. listopada 2006. godine na svečanosti u Osnovnoj školi »Žrnovnica«, na kojoj je uz predstavnike gradske vlasti, prisustvovao i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader. Bratimljenje smo ponovili i u Italiji, 22. veljače 2007.


uvecaj sliku
Bratimljenje u Italiji


Osnovna škola u Žrnovnici također je na listi naših dobrih starih prijatelja. Posebice dobra suradnja bila je razvijena neposredno prije i za vrijeme Domovinskog rata kada gotovo da nije bilo razreda koji nije dao nekoliko učenika u vatrogasnu djecu i mladež. Slična suradnja pokušava se obnoviti, i donekle uspijeva kroz posljednjih nekoliko godina. U suradnji s njima, održali smo i javnu vatrogasnu vježbu spašavanja djece iz škole u slučaju elementarne nepogode te tečaj za nastavnike o upotrebi vatrogasnih aparata i rukovanju vatrogasnim sredstvima. S Osnovnom školom »Žrnovnica« u zadnje smo vrijeme ponajviše surađivali na planu bratimljenja sa srodnim prijateljskim društvima iz okolice Ancone. Naime, u isto vrijeme kad i mi sa iesanskim vatrogascima, oni su se bratimili s talijanskom osnovnom školom iz mjesta Collemarino Torrete.


uvecaj sliku
Ravnateljica OŠ "Žrnovnica" Matija Šitum prima zahvalnicu za suradnju prilikom proslave 25. godišnjice Društva


Još od samih njihovih početaka, izvrsne odnose uspostavili smo i s mjesnom internetskom stranicom www.zrnovnica.hr, koju vode i uređuju mještani Duje Barbarić i Rade Popadić.


uvecaj sliku
Javna zahvala internetske stranice (Slobodna Dalmacija, 01.08.2004.)


Od samog osnutka, DVD je u dobrim odnosima i s našom ubrzo stoljetnom Limenom glazbom »Stjepan Radić«, što je ovjekovječeno i zahvalnicom za pomoć i suradnju koju smo im uručili prilikom proslave dvadeset i pete godišnjice Društva. Posebno valja istaknuti da se Glazba svake godine odazove na poziv Društva da uveliča proslavu Svetog Florijana, a stariji članovi sjetit će se da su svirali još i davne 1984. na otvaranju Doma DVD-a, kao i prilikom svake veće manifestacije koju je organiziralo Društvo.


uvecaj sliku
KUD Žrnovnica i Limena glazba na otvaranju Vatrogasnog doma


uvecaj sliku
Glavni vatrogasni zapovjednik u RH Mladen Jurin prima zahvalnicu na proslavi 25. godišnjice Društva


Prijateljsku suradnju kroz posljednjih desetak godina uspostavili smo i s Gorskom službom spašavanja Hrvatske čiji članovi nas redovito posjećuju prilikom svake vježbe koju održe u našoj blizini. Gorskoj službi spašavanja uvijek smo na pomoći prilikom svih potraga i akcija na nama pripadajućem području.


uvecaj sliku
Državni pročelnik GSS-a Vinko Prizmić na dodjeli zahvalnice prilikom 25. godišnjice DVD-a


U novije je vrijeme vrlo dobre odnose naše Društvo razvilo i sa Zajednicom maslinara i uljara Hrvatske, koja je sve svoje dosadašnje sjednice i skupštine, pa tako i osnivačku održala baš u prostorijama Vatrogasnog doma.

 

Recent Record

  • TEL.: 021/472-093
    FAX.: 021/472-672
    MOB.: 091/472-0931
  • Hrvatskih velikana 93
    21251 Žrnovnica
  • E-MAIL: dvd.zrnovnica@gmail.com