Posjet predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića DVD-u Žrnovnica

Datum: 14.06.2008    Autor: DVD ŽRNOVNICA

U 2003. godini u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu pomlatku DVD-a “Žrnovnica” uručeno je priznanje za humanost djece i mladeži, u okviru akcije “Mali veliki ljudi” koja ima zadaću afirmacije temeljnih vrijednosti života u zajednici – humanosti, dobrote i altruizma. Akciju su zajednički organizirali “Plavi telefon – linija pomoći” i Državni zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži.


uvecaj sliku


Po istom je izboru našem mladom članu Jurici Džaji uručena nagrada za učinjeno hrabro djelo, jer je još kao maloljetnik prilikom jedne prometne nesreće riskirajući time i vlastiti život, pokušao izvući unesrećenu osobu iz automobila koji je mogao svaki čas eksplodirati. Upravo se u humanosti djece i mladeži, prema riječima organizatora akcije, očituje i njihova hrabrost te zavidna razina svijesti o potrebi očuvanja okoliša, dobrosusjedskih odnosa, požrtvovnosti i potpomaganja drugoga radi njegove dobrobiti i sreće. Nagrada pomlatku DVD-a u 2003. godini nije nagrada samo tadašnjem pomlatku, već je priznanje i svim našim članovima koji su u bilo kojoj fazi našeg postojanja kroz mlađe dobne kategorije na bilo koji način dali doprinos humanoj aktivnosti DVD-a “Žrnovnica”.


uvecaj sliku


uvecaj sliku


uvecaj sliku


Navedena svečanost i dodjela nagrada organizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića te je tim povodom Predsjednik države u veljači sljedeće godine u svom uredu na zagrebačkom Pantovčaku primio našeg člana Juricu Džaju da mu i osobno dodijeli priznanje za učinjeno hrabro djelo. Uz našeg mladog istaknutog
člana, prijemu je prisustvovao i predsjednik DVD-a Andrija Sinovčić koji je tom prilikom u kratkom razgovoru Stjepana Mesića upoznao s poviješću i aktivnostima našeg Društva, nakon čega je Predsjednik RH izrazio želju da posjeti naše Vatrogasno društvo. Bio je to vjerojatno najvažniji i odlučujući preduvjet za kasniji Predsjednikov posjet našem DVD-u.


uvecaj sliku


uvecaj sliku


Pola godine kasnije taj posjet je, na naše veliko zadovoljstvo, uistinu i realiziran kada smo 16. kolovoza 2004. godine, predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića ugostili u prostorijama Vatrogasnog doma u Žrnovnici. Odmah po dolasku, pred Domom DVD-a Predsjednik se rukovao i kratko popričao s tridesetak naših vatrogasaca koji su ga dočekali poredani u svečanom stroju. Predsjednik DVD-a Andrija Sinovčić potom mu je pokazao vatrogasna vozila i opremu s kojom smo raspolagali te ga odveo u razgledavanje prostorija Vatrogasnog doma, kojeg su mjesec dana ranije naši članovi marljivo uređivali da bi u što ljepšem ruhu dočekao Predsjednika.


uvecaj sliku


uvecaj sliku


uvecaj sliku


U svečanoj dvorani na drugom katu DVD-a, Stjepan Mesić prisustvovao je okruglom stolu na temu vatrogastva na kojem je sudjelovalo dvadesetak uzvanika među kojima i tadašnji splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, tadašnji zapovjednik Četvrtog korpusa Hrvatske kopnene vojske general Mate Obradović, rukovodeće osobe Vatrogasne zajednice županije Splitsko-dalmatinske Dražen Glavina i Ante Sanader, ravnatelj Vatrogasne postrojbe grada Splita Felicio Parčina, naš veliki prijatelj Društva Damir Amižić,
predsjednik, tajnik i zapovjednik DVD-a, dio članova Upravnog odbora Društva i drugi uvaženi gosti.


uvecaj sliku


uvecaj sliku


uvecaj sliku


uvecaj sliku


uvecaj sliku


uvecaj sliku


uvecaj sliku


Predsjednik RH Stjepan Mesić proveo je dvadesetak minuta u razgovoru s domaćinima i uzvanicima na drugom katu Doma DVD-a, nakon čega je krenuo na obližnje mjesno groblje gdje je pred Središnjim križem odao počast poginulim hrvatskim braniteljima koji su bili članovi DVD-a, te umrlim članovima Društva. Posjetio je i grob splitskog publicista Miljenka Smoje, autora kultnih djela “Naše malo misto” i “Naše velo misto”.


uvecaj sliku


uvecaj sliku


uvecaj sliku

 

Recent Record

  • TEL.: 021/472-093
    FAX.: 021/472-672
    MOB.: 091/472-0931
  • Hrvatskih velikana 93
    21251 Žrnovnica
  • E-MAIL: dvd.zrnovnica@gmail.com