Ukupno posjeta:

 zrnovnica.hr - službene web stranice o Žrnovnici  

  

.
.

 

.

BURA DEVESTIRALA GROBLJE, ŠTETE PO MJESTU (FOTO)

Datum: 5.3.2015.    Autor: Rade Popadić

Najjača bura od 2004. godine puše u Žrnovnici. Stanovnici ovog podmosorskog mjesta još pamte katastrofalnu buru koja je puhala 14. studenog 2004. godine, kada je vjetar načinio mnogo štete na poljoprivrednim kulturama, na električnoj mreži, ali i na mjesnom groblju i crkvi.

U četvrtak kao da se cijeli scenarij ponovio. Prvo je pala obilna kiša, u samo 12 sati pala je 41 litra oborine po kvadratnom metru, a bura je jača cijeloga dana. U ranim popodnevnim satima udari bure su prelazili orkanskih 130 km/h, što je bilo dovoljno da dođe do novog niza padanja i lomljenja čempresa na žrnovačkom groblju. Iako je većina čempresa pala prije 11 godine, sada su pali ili su oštećeni ne tako brojni čempresi.

Najmanje tri starija i vrlo visoka čempresa pala su po grobnicama ili u njihovoj neposrednoj blizini, pa je nekoliko grobnica pretrpjelo štetu.

Osim groblje, borovi su padali diljem mjesta, oštećeno je nekoliko električnih stupova, a bura je prevrnula i kontejner na Korešnici. Vatrogasci DVD-a Žrnovnica imali su pune ruke posla u rasčišćavanju štete.

Više pogledajte u priloženoj foto galeriji.


.

[ Best fit at 1024 × 768 resolution ] [ contact webmaster ]